Ademtherapie om spanningsklachten te verhelpen

Wanneer je langdurig met spanning te maken hebt, kan je onbewust je ademhaling veranderen.  De ademhaling past dan niet past bij de omstandigheden en wordt ook wel disfunctioneel ademen genoemd. Wanneer je aan het hardlopen bent, dan zal je een snellere ademhaling hebben dan wanneer je rustig op een stoel zit. Bij een te snelle of een verkeerde ademhaling als gevolg van stress, zorgt voor nog meer spanning in je lijf, waardoor klachten weer kunnen verergeren. Bij Houding in Beweging leren we je deze vicieuze cirkel te doorbreken, waardoor je meer rust zult ervaren en je meer in balans bent.

Te snel ademen

Als we inademen, brengen lucht met veel zuurstof (O2) het lichaam in en als we uitademen, blazen we blazen we lucht die rijk is aan koolzuurgas (CO2) naar buiten. Bij te snel ademen verversen we de lucht te vaak en verliezen daardoor te veel koolzuurgas.  Dit noemt met hyperventilatie en is ook een disfunctionele ademhaling.

Hierdoor blijft er te weinig koolzuurgas in het bloed, waardoor we lichamelijke klachten kunnen krijgen, zoals benauwdheid, druk op de borst, een opgejaagd gevoel, hartkloppingen, tintelingen in vingers, voeten of mond, veel zweten, verhoogde bloeddruk en duizeligheid. Koolzuurgas stimuleert de afgifte van zuurstof uit het bloed naar de lichaamscellen. Ademen we te veel koolzuurgas uit dan bereikt te weinig zuurstof de hersenen waardoor de hersenen minder goed doorbloed worden.

Ademhaling is de spiegel voor de mentale en fysieke toestand

De ademhaling is als een spiegel voor de mentale en fysieke toestand van jezelf. Het verminderen van ademtempo en ademvolume kan gebruikt worden om jezelf tot rust te krijgen. Bij Houding in Beweging leren we je door middel van ademhalingstherapie om weer op een juiste manier te ademen. Mentale en fysieke klachten zullen daardoor afnemen en je voelt je weer meer in balans.

 

 

 
Contact
  • Oefentherapie Oefentherapie
  • Pilates Pilates
  • Pilates Pilates
  • Pilates Pilates
  • Behandelruimte Behandelruimte
Een goede houding