Chronische pijn

Ongeveer 1 op de 5 mensen ervaart chronische pijnklachten. Dit zijn pijnklachten die langer aanhouden dan 3 tot 6 maanden zonder dat er een directe oorzaak voor de  (mate van) pijnklachten aanwezig is. U kunt leren omgaan met chronische pijn.

Landelijk Netwerk Chronische Pijn

Houding in Beweging is aangesloten bij het landelijk Netwerk Chronische Pijn. Wij werken met een vernieuwde behandelmethode – het zogenaamde behandelprotocol Chronische Pijn. Dit is speciaal ontwikkeld voor mensen met chronische pijn als gevolg van bijvoorbeeld chronische lage rugklachten en/of nekklachten, hoofdpijn, fybromyalgie, whiplash of artrose. Recent onderzoek toont aan dat de oorzaak van de pijn gezocht moet worden in veranderingen van het pijnverwerkingssysteem. De behandeling van mensen met chronische pijn richt zich dan ook op het resetten van het pijnverwerkingssysteem.

Behandeling

Deze behandeling wordt gestart met het in kaart brengen van de oorzaken van uw pijn, uw ervaring met de pijnklachten en hoe u hiermee omgaat. Samen met Nelleke Toet stelt u vervolgens haalbare en waardevolle doelen/vaardigheden op. Tijdens de behandeling is Nelleke als het ware uw coach.

De behandeling richt zich op:

 • Leren omgaan met de pijn
  Om goed met de pijn en de gevolgen om te kunnen gaan, is het belangrijk om te weten hoe pijn precies werkt. Hoe ontstaat pijn en welke factoren hebben invloed op pijn? Daarbij wordt gekeken naar uw eigen situatie. U krijgt informatie over pijn en u leert manieren waarop u zelf invloed kunt hebben op de pijn. Denk hierbij aan afleiding zoeken, gedachten over pijn veranderen, ondersteuning vragen en ontspannen. 
 • Evenwicht belasting-belastbaarheid
  Bij chronische pijn is een gezond evenwicht tussen belasting (dat wat u op een dag doet) en belastbaarheid (dat wat u op een dag aankunt) extra belangrijk. Vaak zien we patronen van overbelasting of onderbelasting. In de behandeling krijgt u handvatten aangereikt voor een gezonde balans. Zoals afwisseling tussen rust en activiteit, bewust kiezen tussen energiegevers en energienemers. Vanuit een goede balans bouwt u uw conditie of de voor u belangrijke activiteiten verder op.
 • Lichaamsbewustwording/ontspanning
  Chronische pijn beïnvloedt het dagelijkse bewegen, kost energie en er is vaak sprake van een hogere spierspanning. Leren ontspannen en u bewust worden van lichaamssignalen die iets zeggen over spanning of ontspanning, helpen u bij het leren voelen van grenzen, (bewuste) keuzes maken en beter tegen de pijn kunnen. U wordt zich bewust van de manier waarop u uw lichaam gebruikt en hoe u dit kunt veranderen om beter te functioneren.

Met al deze handvatten leert u gebruikmaken van uw eigen mogelijkheden, vertrouwen in uw eigen lichaam te krijgen en rekening te houden met eventuele beperkingen. Met als resultaat dat u weer grip op uw eigen leven heeft en de activiteiten kunt doen die u belangrijk vindt.

U kunt voor chronische pijn terecht bij Nelleke Toet

Meer informatie kunt u vinden bij het Netwerk Chronische Pijn

 
Contact
 • Oefentherapie Oefentherapie
 • Pilates Pilates
 • Pilates Pilates
 • Pilates Pilates
 • Behandelruimte Behandelruimte
Een goede houding