16 maart wereldslaapdag; Slapen als een Roos
U bent moe en gaat naar bed, maar dan …. u kunt niet slapen. Zorgen, angsten, pijn en andere ongemakken leiden voor veel mensen tot slaapproblemen. Dan gaat ook de angst voor niet niet slapen meespelen. Het gevolg is dat de balans in uw leven en het herstellend vermogen wordt verstoord.
16 maart is het wereldslaapdag; Slapen als een Roos
Op 16 maart is het wereldslaapdag om slaapproblemen onder de aandacht te brengen. Bij Fysiofit/Houding in Beweging doet Anissa Schoonbrood- slaapoefentherapeute – dat met de actie: Slapen als een Roos.
Deze week kunnen patiënten bij Fysiofit Statenkwartier en Fysiofit Benoordenhout een roos meenemen om deze op 16 maart te geven aan iemand met slaapproblemen. Gewoon om aan te geven dat je aan ze denkt, maar zeker ook om aan te geven dat er met slaaptherapie wat aan te doen is.
Help, ik MOET slapen, want ik moet morgen weer vroeg op
Een gedachte die mensen met slaapproblemen ongetwijfeld herkennen. Helaas zorgt deze gedachte echter juist voor het in stand houden van slecht inslapen, moeite met doorslapen of vroeg wakker worden. Wanneer het je lukt je niet druk te maken over een mindere nacht, je schouders ophaalt bij de vermoeidheid van de dag erna, er gewoon niet zoveel op let, dan is de kans groot dat je de nacht erop van nature dieper slaapt en weer verder gaat met je leven.
Wanneer je druk legt op de slaap dan ga je negatief denken denken en je gedrag aanpassen uit ANGST voor een tweede slechte nacht en zal je deze juist in de hand werken. Je slaapt in dat geval niet omdat je bang bent! Het is natuurlijk wel begrijpelijk dat dit gebeurt als je al langer slecht slaapt, maar probeer hier niet aan toe te geven. Probeer toch de dagelijkse activiteiten op te pakken, lekker te sporten en te bewegen.
Slaaptherapie helpt
Mocht u uw slaapprobleem niet zelf kunnen oplossen en wilt u ook weer leren slapen als een roos? Wilt u weer grip op de wisselwerking tussen gedachtes, gevoelens en gedrag? Neem dan contact met ons op voor slaapoefentherapie, dan kunnen wij u helpen. Wij behandelen naast volwassenen, ook kinderen met slaapproblemen.
Ademtherapie om spanningsklachten te verhelpen
Wanneer je langdurig met spanning te maken hebt, kan je onbewust je ademhaling veranderen. De ademhaling past dan niet past bij de omstandigheden en wordt ook wel disfunctioneel ademen genoemd. Wanneer je aan het hardlopen bent, dan zal je een snellere ademhaling hebben dan wanneer je rustig op een stoel zit. Bij een te snelle of een verkeerde ademhaling als gevolg van stress, zorgt voor nog meer spanning in je lijf, waardoor klachten weer kunnen verergeren. Bij Houding in Beweging leren we je deze vicieuze cirkel te doorbreken, waardoor je meer rust zult ervaren en je meer in balans bent. Lees verder
Behandeling van mensen met chronische pijn bij Houding in Beweging
Eind 2017 jaar heeft oefentherapeute Nelleke Toet de bijscholing voor ‘Chronische Pijn” gedaan en is Houding in Beweging toegevoegd aan het landelijk netwerk. Nelleke is bevoegd mensen met chronische pijn te behandelen.
Netwerk Chronische Pijn
Het Netwerk Chronische Pijn is een landelijk netwerk van oefentherapeuten Cesar|Mensendieck die zich hebben gespecialiseerd in het behandelen van mensen met chronische pijn. Er wordt samengewerkt met verwijzers zoals revalidatieartsen, reumatologen, revalidatiecentra, pijnpoli’s en andere professionals in de 1e lijn.
Lees verder
Help mijn kind wil niet naar bed! Slaapproblemen bij kinderen
Elke avond dezelfde discussie met uw kind over het naar bed gaan. U vindt dat uw kind naar bed moet om genoeg te slapen, uw kind wil het liefst zo lang mogelijk spelen en opblijven en geeft aan nog helemaal niet moe te zijn.
Forbidden Zone
Dit kan komen doordat uw kind zich in de zogenoemde Forbidden Zone bevindt. Dit is een periode waarin uw kind nog heel actief en alert is. Uw kind voelt zich ook daadwerkelijk niet moe. Dit heeft te maken met de samenloop van het 24-uurs, 12-uurs en 1.5-uurs ritme. Het is beter uw kind pas na dit hyperactieve moment naar bed te brengen. Tegelijkertijd is het belangrijk om er voor te waken dat het slaapritme verschuift naar te laat naar bed gaan. Als het bioritme hieraan is gewend, zal uw kind namelijk nog meer gaan protesteren.
Dus:rekening houden met de Forbidden Zone zonder het bioritme te verstoren.
Oefentherapie Mensenwatte?? O, Oefentherapie Mensendieck
Oefentherapie Mensenwatte?? Dit is vaak het antwoord dat ik krijg wanneer iemand mij vraagt wat ik voor werk doe.
Aanvullende werking fysiotherapie en Oefentherapie Mensendieck
Oefentherapie Mensendieck is jammer genoeg niet zo bekend. Wanneer we rug- of nekklachten hebben gaan we naar de fysiotherapeut. In sommige gevallen echter keert de klacht voortdurend terug. In die gevallen ligt de oorsprong van de klacht dikwijls in de houding. Zo ook bij een jonge fanatieke sportster met hardnekkige rugklachten, die hierdoor op een lager niveau moest gaan sporten. Zij werd door een fysiotherapeut doorverwezen naar mij. Lees verder
Oefentherapie bij de ziekte van Parkinson
Bij de ziekte van Parkinson gaat helaas het bewegen steeds meer achteruit. De ziekte van Parkinson is een ziekte die zijn oorsprong in de hersenen heeft. Behalve motorische klachten ( bijvoorbeeld neiging te vallen, loopproblemen, moeilijkheden met stoppen of starten van bewegingen) ondervinden mensen die aan deze ziekte lijden ook nog andere klachten. Denk aan stemmingswisselingen, emotioneler zijn of moeite hebben met initiatief nemen, enzovoorts. Oefentherapie kan effectief zijn bij het behandelen van mensen met Parkinson
Nelleke Toet is lid van het ParkinsonNet
Nelleke Toet is als Oefentherapeute Mensendieck aangesloten bij het ParkinsonNet. Een landelijk netwerk van zorgverleners die gespecialiseerd zijn in het behandelen en begeleiden van parkinsonpatiënten en optimale zorg voor Parkinson tot doel hebben gesteld. Hieronder legt Nelleke uit hoe ze te werk gaat en hoe inspirerend dat voor haar is.
Houdings- en slaaptips tijdens het reizen
Of je nu veel in de auto zit vanwege je werk, je vaak op zakenreis moet met het vliegtuis of met vakantie gaat, een verkeerde houding tijdens de reis kan behoorlijk wat klachten aan hoofd, nek, schouders en rug veroorzaken. Ook slapen veel mensen slecht omdat ze niet in hun eigen vertrouwde omgeving liggen of jetlag hebben. Gelukkig is er wel wat aan te doen. Hieronder geeft Houding in Beweging een aantal houdings- en slaaptips voor een ontspannen reis en verblijf. Slaap je structureel slecht, kijk dan of onze slaaptherapie iets voor je is. Hieronder enkele tips.
De behandelindex, nadelig voor patiënt en oefentherapeuten Mensendieck
Veel zorgverzekeraars maken in hun contracten gebruik van de behandelindex voor oefentherapeuten Mensendieck. De behandelindex geeft aan wat het behandelgemiddelde van de praktijk is ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Dit instrument kan echter voor zowel de patiënt, de oefentherapeut als voor de kwaliteit van zorg in het algemeen nadelige gevolgen hebben.
Aanvullend verzekerd voor 20 behandeling, maar u krijgt er maar 10?!
Stel in de polis van uw aanvullende verzekeringen staat dat de verzekeraar per jaar 20 behandelingen door de oefentherapeut worden vergoed. In de contracten met de oefentherapeuten neemt dezelfde zorgverzekeraar echter op dat voor een bepaalde klacht bijvoorbeeld maar 10 behandelingen mogen worden gegeven.
Het gevolg is dat als een oefentherapeut vindt dat voor het oplossen van de klacht bij een individuele patiënt 20 behandelingen nodig zijn, hij die extra behandelingen niet in rekening mag brengen. Dat de patiënt wel degelijk verzekerd is voor het nodig geachte aantal behandelingen verandert daar niets aan.
Open dag Oefentherapie Mensendieck op zaterdag 8 oktober 2016
Op zaterdag 8 oktober van 10.00 tot 14.00 uur organiseert Houding in Beweging een open dag. U kunt dan kennis maken met deze vorm van therapie en met onze oefentherapeuten Nelleke Toet en Anissa Schoonbrood. Zij laten u zien én voelen wat een belastende en een correcte houding is. Zo wordt u zich beter bewust van uw eigen houding; de eerste stap naar een juiste houding.
Een goede houding voorkomt klachten aan het bewegingsapparaat.
Seniorenfit
Per 25 november ben ik met veel enthousiasme begonnen met Seniorenfit op woensdagochtend van 11 uur tot 12 uur. Het doel van de les is om ouderen zo lang mogelijk vitaal te houden. Tijdens de les ben ik bezig met balans en evenwicht, versterken van de grote spiergroepen, houding, ademhaling en souplesse. Lees verder