Behandeling van mensen met chronische pijn bij Houding in Beweging

Eind 2017 jaar heeft oefentherapeute Nelleke Toet de bijscholing voor ‘Chronische Pijn” gedaan en is Houding in Beweging toegevoegd aan het landelijk netwerk. Nelleke is bevoegd mensen met chronische pijn te behandelen.

Netwerk Chronische Pijn

Het Netwerk Chronische Pijn is een landelijk netwerk van oefentherapeuten Cesar|Mensendieck die zich hebben  gespecialiseerd in het behandelen van mensen met chronische pijn. Er wordt samengewerkt met verwijzers zoals revalidatieartsen, reumatologen, revalidatiecentra, pijnpoli’s en andere professionals in de 1e lijn.

 

 

Wat is chronische pijn?

Er wordt van chronische pijn gesproken als de pijnklachten langer aanhouden dan 3 tot 6 maanden zonder dat er een directe oorzaak voor de  (mate van) pijnklachten aanwezig is.

Een op de vijf mensen ervaart dagelijks pijn. Mensen met chronische pijn zijn vaak al vaak naar meerdere therapeuten geweest (artsen, fysiotherapeuten enz.) en hebben diverse onderzoeken gedaan. Hier krijgen ze vaak te horen dat er geen lichamelijke oorzaak te vinden is voor de pijn of dat de oorzaak van de pijn in geen verhouding staat tot de pijn die gevoeld wordt. Dit kan heel frustrerend zijn.

Veranderingen in het pijnverwerkingssysteem

Uit recent onderzoek blijkt echter dat de oorzaak van chronische pijn niet gezocht moet worden in beschadigingen of afwijkingen in het lichaam, maar bij veranderingen in het pijnverwerkingssysteem zelf. Gebleken is dat bij chronische pijn dit pijnverwerkingssysteem van slag is geraakt en te scherp staat afgesteld. Er is sprake van een overgevoelig zenuwstelsel. Wat chronische pijn zo kenmerkend maakt, is dat het zenuwstelsel bijna overal in het lichaam overgevoelig is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een spierscheur, waar alleen de gekwetste spier en zijn directe omgeving overgevoelig worden. Deze overgevoeligheid wordt sensitisatie genoemd.

Omgaan met pijn en weer grip krijgen op je eigen leven

Bij Houding in Beweging kunt u werken aan het weer tot rust brengen van het pijnverwerkingssysteem; het wegnemen van de overgevoeligheid. De behandeling richt zich op:

  • het leren omgaan met de pijn
  • de balans tussen belasting en belastbaarheid
  • lichaamsbewustwording/ontspanningKrijg weer vertrouwen in uw lichaam, wordt de baas over de pijn in plaats van andersom en krijgt weer grip op uw leven.
 
Contact
  • Oefentherapie Oefentherapie
  • Pilates Pilates
  • Pilates Pilates
  • Pilates Pilates
  • Behandelruimte Behandelruimte
Een goede houding