De behandelindex, nadelig voor patiënt en oefentherapeuten Mensendieck

Veel zorgverzekeraars maken in hun contracten gebruik van de behandelindex voor oefentherapeuten Mensendieck. De behandelindex geeft aan wat het behandelgemiddelde van de praktijk is ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Dit instrument kan echter voor zowel de patiënt, de oefentherapeut als voor de kwaliteit van zorg in het algemeen nadelige gevolgen hebben.

Aanvullend verzekerd voor 20 behandeling, maar u krijgt er maar 10?!

Stel in de polis van uw aanvullende verzekeringen staat dat de verzekeraar per jaar 20 behandelingen door de oefentherapeut worden vergoed. In de contracten met de oefentherapeuten neemt dezelfde zorgverzekeraar echter op dat voor een bepaalde klacht bijvoorbeeld maar 10 behandelingen mogen worden gegeven.
Het gevolg is dat als een oefentherapeut vindt dat voor het oplossen van de klacht bij een individuele patiënt 20 behandelingen nodig zijn, hij die extra behandelingen niet in rekening mag brengen. Dat de patiënt wel degelijk verzekerd is voor het nodig geachte aantal behandelingen verandert daar niets aan.

Patiënt en therapeut de dupe

In de praktijk betekent dit dat patiënten niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. Ook komt voor dat oefentherapeuten hun patiënten soms behandelen zonder daarvoor betaald te worden of  doorsturen naar een collega om de behandeling af te maken. Overigens geldt dit ook voor fysiotherapeuten.

Behandelindex in het nieuws

De behandelindex is de laatste tijd veel in het nieuws geweest. Wilt u meer weten over de behandelindex, kijk dan naar de volgende uitzending.

http://zorgnu.avrotros.nl/uitzendingen/01-11-2016/de-behandelindex-update/

 
Contact
  • Oefentherapie Oefentherapie
  • Pilates Pilates
  • Pilates Pilates
  • Pilates Pilates
  • Behandelruimte Behandelruimte
Een goede houding